COVID-19 води до психични разстройства при 1/3 от оздравелите
Секция: Здраве
07 Април 2021 18:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
COVID-19 води до психични разстройства при 1/3 от оздравелите

/КРОСС/ Всеки трети от излекуваните от COVID-19 е бил диагностициран с неврологично или психическо разстройство до шест месеца след възстановяването си, сочи проучване сред над 230 000 предимно американски пациенти. Това предполага, че пандемията може да доведе до вълна от психични и неврологични проблеми сред хората, прекарали болестта, заявиха учени.

Изследователи, провели анализа, казват, че не е ясно как вирусът е свързан с психиатрични състояния като постоянна тревожност и депресия, но че това са най-честите диагнози сред 14-те разстройства, които са анализирани.

Случаите на инсулт, деменция и други неврологични разстройства след COVID-19 са по-редки, казват изследователите, но все още са значителни, особено при тези, които са прекарали заболяването в по-тежка форма.

„Нашите резултати показват, че мозъчните заболявания и психиатричните разстройства са по-чести след преболедуване на COVID-19, отколкото след грип или други респираторни инфекции", каза Макс Таке, психиатър от британския Оксфордски университет, който е ръководител на изследването.

Изследването не е в състояние да определи биологичните или психологическите механизми с точност, каза той, но са необходими спешни изследвания, за да бъдат те идентифицирани.

Предишно проучване на същите изследователи установи миналата година, че 20% от оцелелите от COVID-19 са били диагностицирани с психиатрично разстройство в рамките на три месеца след излекуването си.

Новите открития, публикувани в списание „Lancet Psychiatry", анализират здравните досиета на 236 379 пациенти с COVID-19, предимно от Съединените щати, и установяват, че 34% са били диагностицирани с неврологични или психични заболявания.