Петър Марков: Рискът от тромбоза при ваксиниране с АстраЗенека е изключително рядък
Секция: Здраве
08 Април 2021 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Марков: Рискът от тромбоза при ваксиниране с АстраЗенека е изключително рядък

/КРОСС/ На този етап не бих поставил под съмнение ваксината на „АстраЗенека". Рискът от тромбоза е изключително рядък, каза в БТВ „Тази сутрин" епидемиологът Петър Марков. Става въпрос за един нежелан ефект, който е изключително рядък. Рискът от смърт при него е 1 на 1 млн. получили ваксината. Рискът от смърт при коронавирус при заразяване е 1 на 200, направи сравнение той.

Въпреки това Марков обясни, че връзката вече е призната и се взима предвид при ваксинационната политика на всяка страна. Ето защо от вчера Великобритания реши да не прилага ваксината на хора под 30-годишна възраст.

Хората имат малко ирационален подход при оценка на риска. Тъй като за този страничен ефект се говори много, това би могло да уплаши хората. Рискът в България в момента да се заразим е изключително висок и винаги трябва да се има това предвид, на мнение е епидемиологът. Той смята, че постепенно ще се върви към прилагане на ваксината само при малко по-високи възрастови групи и може би при мъже.

По думите му не е неочаквано, че хората се заразяват с коронавирус и след втората доза. Това, от което ваксините предпазват, е тежко протичане на болестта и смърт, уточни Петър Марков.

Ефективността на ваксините след първа доза е доста висока. Това особено важи за препаратите на „Пфайзер" и „Модерна" - над 92%. Ефективността на ваксината на „АстраЗенека" след първа доза е над 76%, което е също висок процент, уточни епидемиологът.

Относно румънския щам, който бе открит в северната ни съседка, Марков обясни, че става въпрос за вариант на коронавируса, който е известен още от февруари във Великобритания.

Особеното при него е, че има характеристиките на т.нар. британски вариант, който го прави по-високо заразен и малко по-високо патогенен. Новото е, че при този вариант има мутация, която е характерна за варианта от Южна Африка. Тя се свързва с някаква степен на избягване на имунния отговор както от ваксинацията, така и от естествено прекарване на инфекцията. Това прави този вариант притеснителен, защото съчетава по-висока степен на заразност и някаква степен на избягване на имунитета, обясни Петър Марков.

По думите му за щастие този вариант не е много широко разпространен дори във Великобритания. Мисля, че става въпрос за една единствена проба, открита в Румъния, допълни той.