Унижението на Фон дер Лайен в Анкара - мъжете на столове, жената на дивана
Секция: Анализи
08 Април 2021 10:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Унижението на Фон дер Лайен в Анкара - мъжете на столове, жената на дивана

/КРОСС/ Какво е най-естественото разпределение на местата, когато в помещението има два стола и диван и трима президенти - двама мъже и една жена? Отговорът на Анкара е мъжете на столове, жената - на дивана.

Това стана вчера при посещението на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Турция. От кадрите, разпространени след срещата, се вижда как тримата влизат в залата за срещи, в която има само два стола, на които веднага сядат Реджеп Ердоган и Шарл Мишел, а Урсула фон дер Лайен остава права. От видеото ясно се вижда как тя не може да скрие недоумението си и възкликва нещо на немски, след което сяда на единия от двата дивана в залата. Западните медии нарекоха инцидента "дивангейт".

Въпросът, който всички задават, е дали това беше протоколен гаф или съзнателна провокация от страна на Турция и то при първата физическа среща, за която се смяташе, че поне малко трябва да стопи ледовете между Анкара и Брюксел.

От Европейската комисия казаха днес, че председателят фон дер Лайен не е била щастлива със ситуацията, но е предпочела да седне на дивана и да се съсредоточи върху приоритетите на срещата, вместо да обръща внимание на разпределението на местата. В същото време тя е възложила на екипа си да провери защо се е стигнало да тази ситуацията и да гарантира, че няма да има други подобни в бъдеще. От Еврокомисията припомниха още, че двамата председатели на евроинституциите Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен трябва да бъдат третирани по един и същ начин при официални посещения.

Другият участник в конфузната ситуация - председателят на Европейския съвет Шарл Мишел все още не е дал обяснение защо вчера седна на стола заедно с Ердоган, като остави колежката си Фон дер Лайен неловко да стои права. Неофициално дипломати се опитаха да обяснят, че той стои по-високо в протоколната йерархия - нещо, което от Еврокомисията опровергаха. От Еврокомисията не искаха и да коментират поведението на Мишел.

В същото време медии публикуваха снимки от предишни посещения в Турция на Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, на които се вижда, че тримата заедно с Ердоган седят на три стола около официалната маса за преговори.
ЕС се опитва да подобри отношенията с Турция, като се ангажира да представи програма за по-засилени икономически връзки, заздравяване на митническия съюз, визова либерацизация и засилването на връзките между хората. В същото време Брюксел се надява Турция да продължи да спазва споразумението за миграцията, като подготвя и нова финансова подкрепа за страната, в която има около 4 милиона сирийски мигранти.

След срещата Ердоган не застана пред медиите заедно с Фон дер Лайен и Мишел, за да отговаря на журналистически въпроси.