Ангелов: Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на COVID-19 в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Април 2021 10:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелов: Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на COVID-19 в България

/КРОСС/ Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на COVID-19 в България. С много бавна, но явна тенденция за спад на заболеваемостта. Това съобщи в началото на редовния брифинг за разпространението на коронавирус у нас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

За периода от последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 9-о място в Европа и на 4-о място на Балканите. По смъртност заемаме второ място. В Европа се нареждаме след Унгария, а на Балканския полуостров сме веднага след Република Северна Македония. Това отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

3556 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 17713 теста, показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 364419 души. От тях активните случаи са 71720.

В болница остават 10429 пациенти, 777 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните - 278665. От тях 2477 са регистрирани през изминалото денонощие. Починалите се увеличават със 116 - общо 14034 са жертвите на болестта у нас.

В брифинга участват още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.