Именити творци подкрепят екипа на БАН за българската ваксина
Секция: Наука
08 Април 2021 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Именити творци подкрепят екипа на БАН за българската ваксина

/КРОСС/ Благотворителна вечер с търг и томбола в подкрепа на българската ваксина, създадена от Института по микробиология към БАН, ще се състои на 14 април от 18 ч. в музей-галерия АНЕЛ. Събитието съвпада с премиерата на книгата "Ковид 19 или Войната за душите ни" с автори Патриция Кирилова и Мила Салахи.

Рецензенти на книгата са проф. д-р Георги Чернев, който пръв поведе война с масовите лекарства за кръвно, които учените в цял свят свързват с развитието на ракови заболявания, както и хирургът д-р Ивайло Христов.
Събраните средства, по време на вечерта, ще бъдат връчени на учените от БАН, които създадоха българската ваксина срещу Ковид. Те ще бъдат сред гостите на благотворителната вечер, а в набирателната им сметка вече има дарения от българи от цял свят, след кампанията, която Патриция и Мила започнаха преди 2 месеца.

"Властимащите неглижират българските научни постижения, а ние като народ, доказан в световната история с открития, променили начина на живот на всички хора по света, сме длъжни да застанем рамо до рамо с нашите учени", коментират инициаторите на петицията в подкрепа на българската ваксина - Патриция Кирилова и Мила Салахи. Те припомнят, че България е лидер в производството на ваксини от 1960 г. до момента.

Специален гост на благотворителната вечер ще бъде именитият български скулптор Павел Койчев и неговите творби, включени в търга.
През 1999 г. той участва в изложението „Световни художници на хилядолетието" в централата на ООН в Ню Йорк. През 2002 г. е един от тримата художници, представили България на Международното биенале във Венеция. Павел Койчев има множество самостоятелни изложби и проекти в България и по света. Негови произведения са притежание на Националната галерия (София), на Софийската градска галерия, на галерии в страната и частни колекции в Австрия, Дания, САЩ, Белгия и др.

По време на благотворителната вечер ще има търг на картини на художничката и скулпторка Анжела Минкова.
Участвала е в множество общи изложби в България, Холандия, Испания, Англия, Гърция, Германия и Италия. Организирала е над двадесет самостоятелни изложби, участвала е в сборни изяви. Излага акварел, керамика, пластика, фотография.
Носителка е на много награди, сред които I-ва награда на Международно биенале на рисунката „Перес Виниамил" - Ел Ферол, Испания. Произведения на художничката са притежание на частни колекции и галерии в страната и чужбина.

Учените от БАН, които създадоха българската ваксина срещу Ковид 19, бяха подкрепени от българи от цял свят, които се подписаха в петиция до управляващите, с настояване да бъде финансиран българският проект. Всички те са категорични, че имат доверие само на българската ваксина.