Избирателите на Слави са от поколения Y и Z и емигранти, гласували преди това за ГЕРБ
Секция: Коментари
08 Април 2021 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Избирателите на Слави са от поколения Y и Z и емигранти, гласували преди това за ГЕРБ

Политикът сценарист Тошко Йорданов скастри "Демократична България" в туитър кой какъв електорат има. Факт: сред висшистите вотът за ИТН е по-висок от този за ДБ

/КРОСС/ “Айде малко да спрем с импровизациите, че ставате за смях”, написа в туитър зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов, очевидно адресирайки посланието към ДБ. Защото добави разбивка на избирателите по демографски групи с подчертани “Има такъв народ” и ДБ и оградени следните резултати:

18% от хората с висше или полувисше образование и 16% от тези със средно са гласували за “Има такъв народ”,

18% от тези, които са висше/полувише са пуснали бюлетини за ДБ, а от среднистите - 4%.

От понеделник, когато излязоха данни, че най-голям дял от емигрантския вот е за партията на Трифонов, в социалните мрежи представители на “умните и красивите” пускат иронични постове на тема “изтеклите мозъци”. В случая Йорданов е прав.

В социално-демографските профили на избирателите на “Тренд”, направени по поръчка на NOVA, данните са още по-категорични. Сред хората с висше/полувисше образование вотът за ИТН е 17,8%, а за ДБ - 15,7.

Друг е въпросът, че сред 300 000-те избиратели на ДБ висшистите са по-голям дял - 70,6%, отколкото сред 565 000-те избиратели на ИТН (46%) - просто защото втората съвкупност е с по-голяма численост. Всъщност ето най-характерното за тези 560 хиляди българи, които пуснаха бюлетини за партията на Слави Трифонов (според разбивките на “Тренд”):

- Повече от половината са между 18 и 39 г. След всеки вот у нас започва дискусия “защо не гласуваха младите”. Този път не е така - младите отидоха до урните. И резултатът е, че от следобедните часове на 4 април до края на изборния ден резултатът на ИТН постоянно растеше. Сред поколенията Y и Z - 18-29-годишните “Има такъв народ” е първа сила с близо 29%.

- Много учащи, немалко работещи, малко пенсионери. Сред учащите ИТН е първа сила с близо 29% (за ГЕРБ са двойно по-малко - 13,6%). Сред работещите ИТН е втора сила с 18,4%. Партията е привлякла вота на едва 8,4% от пенсионерите. Половината от всички гласоподаватели на “Има такъв народ” живеят в областните градове. В София отстъпват по резултат на ГЕРБ и ДБ, но специално в столичния 25-и МИР са с повече гласове от ДБ. Едва 1 от 10 гласа за тях идва от село.

Факт е, че избирателите на “Има такъв народ”, както и на ДБ имат голям дял електорат от младата образована градска класа. Която най-много почива през лятото на море. Това налага извода, че нови избори през юли ще стопят най-голямо парче от този електорат.

30% от гласувалите за Трифонов на този вот на предишните избори са гласували за ГЕРБ и само 9% за БСП, а 20% не са гласували през 2017 г. 60% от гласувалите за “Има такъв народ” са решили преди кампанията да го направят, а 40% по време на кампанията, като от тези 40% малко повече от половината – в последните няколко дни.

- Лек превес на жените: 55% от избирателите на ИТН са от нежния пол, 45% са мъже.

- Всеки 10 глас е от българин в чужбина. “Има такъв народ” събра най-масовия вот в чужбина, включително от Гърция, Испания, Германия, Великобритания, САЩ - общо 52 000 гласа.

Източник: 24 часа