СОС прие предложението на БСП в учебните заведения да има психологични кабинети
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Април 2021 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СОС прие предложението на БСП в учебните заведения да има психологични кабинети

Промяната цели във всяко едно училище и детска градина да има на разположение психолози, които да работят с учители, родители и деца, изтъкна Албена Кръстева

/КРОСС/ Столичният общински съвет прие предложението на групата на „БСП за България" за осигуряване на психологични кабинети в училищата и детските градини в София, което беше направено от общинския съветник Албена Кръстева. От общо гласували 56 общински съветници, „За" бяха 51, против - 5, а въздържали се нямаше.

„Стратегията трябва да бъде съобразена с промяната на условията, в които се обучават децата и тази година - COVID онлайн обучението с което се редуват присъственото", каза тя.

„Онлайн обучението нанася физиологични и психологични обучителни затруднения на учениците, което налага един по-задълбочен прочит на написаните в стратегията дейности. Децата се обездвижват, затруднява се комуникацията между тях, ограничават се игрите на открито, което е много съществено за тяхното развитие. Също така има статистика за повишаване на насилието", изтъкна Кръстева.

„В мярка 3.26 от плана за действие за реализацията на стратегията относно повишаване на грижите и превенцията на здравето сред децата, учениците и работещите в структурите на столичното образование, ние предлагаме осигуряване на здравни и допълване на психологични кабинети", обясни общинският съветник.

Кръстева заяви, че промяната цели във всяко едно училище и детска градина да има на разположение психолози, които да работят с учители, родители и деца, нуждаещи се от помощ за преодоляване на психологичен дискомфорт, породен от онлайн COVID обучението.

„COVID онлайн обучението затруднява комуникацията и терапията с логопеди и ресурсни учители. Призоваваме в списъка, който са изготвили в Дирекция „Образование" за налични логопеди и психолози в училищата, в които няма, да бъдат осигурени такива специалисти", допълни още Кръстева.

„Също така не е лошо да се проучи и липсата на техническо оборудване и да се обезпечават децата от социално слаби семейства, за да може да се обучават онлайн", добави още Албена Кръстева.