Словакия твърди, че доставените й ваксини "Спутник V" се различават от тези в Русия
Секция: СВЯТ
08 Април 2021 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Словакия твърди, че доставените й ваксини "Спутник V" се различават от тези в Русия

/КРОСС/ Словашкият държавен институт за контрол на лекарствата (SUKL) потвърди в четвъртък, че ваксините "Спутник V", съдържащи се в партидата, която наскоро е получила страната, имат различни характеристики в сравнение с партидите от проучванията, публикувани преди време в медицинското списание The Lancet и от партидите, проучвани от Европейската агенция по лекарствата (EMA), съобщава Ройтерс.

Според първоначалните констатации в списанието, "Спутник V" е между 91% и 96% ефективна за предотвратяване на COVID-19 след 21 дни от поставяне на втората доза. Ваксината "показа добър профил на безопасност и предизвика силен хуморален и клетъчен имунен отговор при участниците в проучването", се посочваше в информацията, публикувана навремето от The Lancet.

Местните медии съобщиха снощи, че Словакия временно е спряла процеса на разпространение на ваксината поради липсата на данни, тъй като институтът не е успял да даде ясен отговор дали е безопасно да се започнат ваксинациите и SUKL не може да определи ползите и рисковете от ваксината.

Словакия закупи през миналия месец 200 000 дози от Русия, което впоследствие доведе до принудителната оставка на премиера Игор Матович.