Румен Петков се срещна с посланика на Русия Елеонора Митрофанова
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Април 2021 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков се срещна с посланика на Русия Елеонора Митрофанова

/КРОСС/ Председателят на ПП АБВ Румен Петков и лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка се срещнаха с посланика на Русия в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова. Във фокуса на разговора бяха традиционно добрите и приятелски взаимоотношения между двете държави. Петков акцентира върху позицията на партията срещу санкциите, наложени на руската държава, двойните стандарти, нелепите и недоказани обвинения. Европейските санкции срещу Русия, подчерта той, вредят преди всичко на социално-икономическия климат в Европа и на Руско - Европейските отношения.

Посланикът изрази увереност в успешния си мандат от гледна точка на традициите и съхраняване на добрите отношения между България и Русия.
Румен Петков постави въпроса за необходимостта от задълбочаване на взаимно изгодното ни енергийно ни партньорство и развитие на стратегическите ни взаимоотношения в газовия сектор и ядрената енергетика, както и на партньорството в реалния сектор. Петков подчерта категоричната позиция на партията за изграждане на ядрената централа в Белене и разбирането, че силното за България решение е централата да бъде 100% държавна. Той изрази резервите на ПП АБВ от технологична гледна точка и от гледна точка на сигурността по възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй", особено по отношение на това първото зареждане с ядрено гориво да не бъде координирано с производителя.

Д-р Пламена Заячка акцентира върху необходимостта от нова динамика в отношенията между България и Русия в културния и исторически туризъм. Тя припомни настояването на ПП АБВ Русия да бъде извадена от групата държави, чиито граждани влизат в България само с десетдневна карантина и изрази недоумение от факта, че на фона на това, половин Африка, Украйна и Грузия, примерно, минават на наша територия само с тест за COVID-19. Русия е най-големият ни туристически партньор и държавата ни търпи огромни загуби от подобни ограничения, посочи още д-р Заячка.
Тема на разговора бе и отбелязването на 800-годишнината от рождението на Св. княз Александър Невски. Румен Петков отправи покана към Н. Пр. Елеонора Митрофанова да бъде гост в централата на ПП АБВ.