Идея: Нулев данък върху корпоративната печалба, реинвестирана в дълготрайни активи
Секция: ИКОНОМИКА
08 Април 2021 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Идея: Нулев данък върху корпоративната печалба, реинвестирана в дълготрайни активи

/КРОСС/ Намаляване на данъците и създаване на агенция за управление на държавната собственост - това са част от идеите, предложени от новоучредения Съвет по икономически и публични политики. Експертите - известни икономисти с десни убеждения, предлагат стратегия за развитие в 11 точки.

20% от данъка върху доходите да се насочва към общините, да бъдат премахнати данъкът върху дивидентите и върху лихвите по депозитите, настояват експертите от Съвета по икономически и публични политики.

И още - нулев данък върху корпоративна печалба, реинвестирана в дълготрайни материални активи, е ключова мярка за икономически ръст, категоричен е Никола Филипов от Съвета.

"И тя води до акумулирането на нов капитал. Новият капитал прави всяко едно производство по-конкурентоспособно на международните пазари и прави производителността на труда много по-висока, а производителността на труда прави доходите по-високи".

Министерствата да се концентрират върху политиките в секторите си, настоява бившият финансов министър и кандидат-депутат от ДПС Петър Чобанов:

"Министерствата ще трябва да се фокусират върху това да правят политики, а не да се занимават непрекъснато с дейности, които не са им работа".

Кузман Илиев, който беше кандидат от листите на ВМРО, допълни, че трябва да се оптимизират разходите на държавата:

"Не може в условия на криза разходите на държавата да са рекордни. Не може да нарастват заплатите в държавния сектор с 30 процента на места, хайде разбираемо е на първа линия, но с десет масово, при положение, че бизнеса страда и много бизнеси са затворени".

Коментира Илиев, като предупреди, че е твърде вероятно да се стигне до поскъпване на българския дълг. Всички участници подчертаха, че изказват мнения в качеството си единствено на експерти.