Румен Радев се срещна с постоянния представител на Световната банка у нас
Секция: ПОЛИТИКА
08 Април 2021 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев се срещна с постоянния представител на Световната банка у нас

/КРОСС/ Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков" 2.

Румен Радев и Фабрицио Дзарконе обсъдиха необходимостта от нови образователни политики, включващи повишаване уменията на учениците съобразно съвременните изисквания на икономиката, както и подобряване на квалификацията на учителите. Тема на разговора бяха и механизмите за намаляване на крайната бедност и засилване на равенството.

На срещата бяха дискутирани също възможностите и предизвикателствата пред България, свързани с трансформацията на енергийния сектор и т.нар. Зелена сделка на Европейската комисия. Необходима е ясна и дългосрочна стратегия, която да отчита запазването на работните места в сектора на въглищната енергетика, както и енергийната независимост на страната, заяви президентът. Румен Радев и Фабрицио Дзарконе бяха единодушни, че социалните аспекти на енергийния преход трябва да бъдат внимателно отчетени. Президентът посочи потенциала на България за използване на геотермалните и речни води като перспективен и екологичен метод за производство на електроенергия.

По време на срещата президентът и постоянният представител на Световната банка у нас обсъдиха и преодоляване на социално-икономическото неравенство между Източна и Западна Европа в контекста на инициативата „Три морета". Развитието на научния, образователния и технологичния потенциал на региона и разработването на съвместни проекти за иновации допринася за подобряване на транспортната, дигиталната и енергийна свързаност в региона, беше отбелязано по време на срещата.

Фабрицио Дзарконе изтъкна, че като пълноправен член на групата на Световната банка България е изключително ценен партньор на международната финансова институция. Съвместното ни сътрудничество цели да се разгърне потенциала на България, заяви постоянният представител у нас на Световната банка.