Ваксинирана майка роди бебе с антитела
Секция: Здраве
08 Април 2021 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваксинирана майка роди бебе с антитела

/КРОСС/ Бебето на ваксинирана срещу COVID-19 туркиня се е родило с антитела, съобщава турският в. "Дейли сабах".

Зейнеп Аслъ Каплан, която работи в родилната клиника на анкарска болница, е била ваксинирана с две дози от китайската ваксина "КоронаВак" в рамките на ваксинацията на медиците. Каплан е получила първата доза в 29-ата гестационна седмица на бремеността си, а втората - в 33-тата седмица. Жената е родила преди 20 дни, в 38-ата седмица на своята бременност, съобщи БТА.

Пред турската агенция ИХА Каплан съобщи, че направените изследвания са потвърдили наличието на антитела у новороденото. Туркинята каза още, че има антитела и в кърмата й и сега следят дали те ще бъдат предадени и на новородения й син.

Главният лекар на клиниката проф. Йозлем Моралоглу Текин съобщи, че са започнали да събират данни за ваксинацията на бременни здравни работнички, които вече са родили. Тя посочи, че са запознати с известните сведения за прилагане на ваксините на Модерна и Пфайзер при бременност и кърмене, но добави, че е нужна повече информация. "Обърнахме се към здравното министерство за провеждане на проучването", добави лекарката.