Възражданe настоява за извинение от Украйна заради поруган български паметник
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Април 2021 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възражданe настоява за извинение от Украйна заради поруган български паметник

/КРОСС/ От приемането си в редовете на НАТО и ЕС, България следва неотклонно една своя постоянна позиция - да се изявява като лобист за приемането в тези организации на близки и далечни държави.
Десетилетия наред слушаме от външното ни министерство една и съща мантра: „България изказва своята непоколебима подкрепа за членството на ....... в ЕС и НАТО".
Абсолютно същите заявления слушаме сега и по адрес на Украйна.

България не се намеси да защити своето малцинство, признато от самата Украйна, по време на гражданската война в източните ѝ райони - нито по време на „горещата" фаза, нито по време на „замразения" период на този конфликт.
Външното ни министерство не защити сънародниците ни, когато в нарушение на собствената си конституция украинската Рада приемаше закони, които ограничаваха правото на нашите сънародници да изучават своя език в училищата. Мълчеше, когато общински и градски съветници от българското малцинство бяха нападани и линчувани от украински ултранационалисти. Представители на българското малцинство бяха мобилизирани и изпращани в зоната на АТО (Антитерористичната операция, провеждана от Киев в Донбас), въпреки че според украинските закони антитерористични операции се провеждат само от МВР и специалните служби, а не от армията, още по-малко от мобилизираните запасняци.

След като проспа всичко това, българското правителство и външното ни министерство, които през последния месец бяха затънали в предизборни машинации и изобретяването на все нови и нови пречки пред сънародниците ни зад граница, за да не могат да упражнят конституционното си право да гласуват, не забелязаха докъде стигнаха украинските шовинисти по пътя си към ЕС и НАТО.

На 5-ти април кметът на село Малая Перешчепина, Полтавска област, уведоми местните органи на МВР, че през нощта на 4-ти срещу 5-ти април (докато в България се чудеха как да преброят изборните бюлетини) неизвестни лица са подкопали и разрушили паметника на хан Кубрат. Не просто осквернили, а НАПЪЛНО РАЗРУШИЛИ! (Отдолу, след текста, е публикувана интернет връзка от статията на полтавския информационен портал „Интернет-публикации ПОЛТАВЩИНА") Украинска медия е публикувала три красноречиви фотографии.

На тях ясно се вижда ситуацията „преди" и „след", показваща състоянието на паметника. През 1912 г. в Малая Перешчепина е открито най-голямото българско съкровище, датирано от времето преди Аспарух. Общата му маса е 25 кг злато и около 50 кг сребро. Руските археолози и историци установяват, че съкровището е част от ритуалното погребение на владетеля на Велика България - хан Кубрат. Разбираемо е, че никой украински шовинист не може да допусне каквото и да е напомняне за съществуването на друга велика държава, пребивавала по техните земи.
С тъжна ирония трябва да си спомним как наши държавници и политици се задъхват навръх националния ни празник 3-ти март, да изброяват националностите на руските военнослужещи, участвали в руско-турската освободителна война и да споменават на второ място украинските... Сега е моментът да запитаме външното ни министерство и българското правителство, в което участват и „патриоти" - какви мерки бяха взети по този международен скандал, с който украинският шовинизъм за пореден път се изплю в лицето на българската държавност и българската нация?! Защото това далеч не е първата провокация - вече два пъти е оскверняван паметникът на българските опълченци в Болград, който беше заливан с боя и изрисуван с надписи „чемодан, вокзал, София" (куфара, гарата, София).
Малая Перешчепина е място за поклонение на българите от цял свят!

Ежегодно се събират пред паметника на великия владетел Кубрат, а сега той е разрушен! Не просто осквернен, а разрушен, както се вижда от фотографиите. Всяка година България влиза в "оправдателен режим", когато вандали си позволяват да драскат с бои по паметника на съветската армия в София, паметника на Альоша в Пловдив и т.н. Сега, когато български паметник, известен по цял свят е не просто осквернен, а напълно разрушен, каква е реакцията на българските властимащи? Защо още не е привикан украинският посланик във външното ни министерство? Защо нашият посланик в Киев не е връчил протестна нота в украинското външно министерство? Все още ли „България подкрепя безрезервно интеграцията на Украйна в ЕС и НАТО"? Имат ли място хора с подобни преценки относно действията си в пределите на модерна цивилизована Европа?
В статията на украинския сайт се посочва, че полтавските власти са започнали следствени действия срещу неизвестен извършител и че според украинското законодателство, наказанието за подобно действие е глоба от 100 минимални работни заплати, лишаване от граждански права за срок от 2 години, до 2 години лишаване от свобода и правото на заемане на обществени и държавни длъжности. Какво наказание ще наложи българската държава за унижението, на което е подложена цялата българска нация?!