Учени искат ново разследване за произхода на COVID-19
Секция: Наука
09 Април 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени искат ново разследване за произхода на COVID-19

/КРОСС/ Съвместното разследване на Китай и Световната здравна организация (СЗО) за COVID-19 не дава достатъчно правдоподобни отговори за произхода на пандемията и е необходимо по-щателно разследване със или без участието на Китай. Това обяви група международни учени и изследователи, цитирани от Ройтерс.Резултатите от съвместното разследване, оповестени миналата седмица, сочат, че най-вероятният път на заразяване с коронавируса, който причинява заболяването COVID-19, е посредством животно, заразило се от прилеп. Те на практика изключват възможността вирусът да е бил изпуснат от лаборатория.

В отворено писмо 24 учени и изследователи от Европа, САЩ, Австралия и Япония заявяват, че изводите от разследването носят политически оттенък.

"Тяхната изходна точка бе: нека да направим толкова компромиси, колкото е нужно, за да получим минимално сътрудничество от страна на Китай", каза Джейми Метзъл, старши изследовател в мозъчния тръст Атлантически съвет (Atlantic Council), който участва в изготвянето на писмото.

Изводите от разследването бяха базирани върху непубликувано китайско проучване, но ключови данни и биологични проби "остават недостъпни", се посочва в писмото.

Твърденията на генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, че Китай е укрил данни, бяха отхвърлени от китайския високопоставен експерт по COVID-19 Лян Ванян, който изключва също всякаква възможност за по-нататъшни съвместни разследвания в Китай.

Метзъл каза, че световната общност може да прибегне до "план Б" и да проведе допълнително разследване без участието на Китай.

Пекин отхвърля твърденията, че коронавирусът може да е бил изпуснат от лабораторията в китайския град Ухан, където за първи път бе открит, отбелязва Ройтерс.