Унищожаването на амазонските гори е нараснало със 17 процента през 2020 г.
Секция: ЛЮБОПИТНО
09 Април 2021 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Унищожаването на амазонските гори е нараснало със 17 процента през 2020 г.

/КРОСС/ Унищожаването на амазонската гора се е увеличило със 17 на сто миналата година, съобщи Фондация Томсън Ройтерс, цитирана от БТА.Горските пожари, говедовъдството и дърводобивът са причина горски масиви с площта на Салвадор да изчезнат.

Загубата на първична гора e достигналата третата си най-висока годишна стойност от 2000 г. насам с унищожаването на 2,3 милиона хектара гори на територията на девет държави.

"2020 година, която бе доминирана от Ковид-19, се превърна в бедствие за амазонската гора", каза Мат Файнър, ръководител на проекта за сателитно наблюдение на амазонската гора в неправителствената организация "Амазон консървейшън".

Боливия, Еквадор и Перу регистрират исторически високи нива на унищожаване на гори, а Бразилия отчита "поредна лоша година" със загубата на над 1,5 милиона хектара първична гора, каза Файнър.

След Бразилия по унищожаване на тропическите гори се нареждат Боливия, Перу и Колумбия, следвани от Венецуела и Еквадор, сочи доклад, базиран на анализ на данни от университета на Мериленд.