Има отлив от гласуване при изселниците ни в Турция
Секция: ПОЛИТИКА
09 Април 2021 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има отлив от гласуване при изселниците ни в Турция

/КРОСС/ Първата причина за намалелия брой гласове от изселниците в Турция е ясна - за втори път на парламентарни избори важи закона, при който имаме максимален брой на секциите - 35, в страни извън ЕС. Това означава, че има физическо ограничение за хората да гласуват. Това коментира в студиото на „Тази сутрин" журналистът Стоян Георгиев, който проследи вотът в югоизточната ни съседка.

Интересно е, че освен това ограничение, което е формално, има и отлив. Говорих с представители на изселническите организации, които организират изборите там и са най-активни. Те споделят, че са минали 30 години от последната изселническа вълна и идва едно поколение, което е родено и отраснало в Турция, имат български паспорти, но те са турци. Те продължават да гласуват, но трябва някой да ги подтикне. Но трудно вече се намират хора, които да участват в процеса, това означава, че трябва да знаят и турски, и български едновременно, каза Стоянов.

До напрежението и опашките в секцията в Бурса се стигна, защото на тези избори имаше много голяма активност на доброволци от България в Турция, представители на български партии. Тези предимно млади хора, които отидоха там, започнаха да държат всякакви формалности като попълването на декларацията за гласуване в чужбина. Именно този начин - някой да попълва декларацията на другите. На предишните избори имаше секции, в които бяха гласували по 2000, което показва, че се е гласувало на конвейер. Сега беше невъзможно. Аз бях свидетел имаше едно младо момче там, пристигна от България - той вадеше точки от Изборния кодекс, според който декларациите трябва да се попълват вътре в секцията. Те затвориха секцията, за да говорят с ЦИК. Един час не се гласува в тази секция. Активността на българските доброволци не позволи гласуване на конвейер, разказа журналистът.