БАБХ започва масови проверки преди Великден за качеството на яйцата и агнешкото
Секция: ИКОНОМИКА
09 Април 2021 10:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ започва масови проверки преди Великден за качеството на яйцата и агнешкото

/КРОСС/ Агенцията по безопасност на храните започна предвеликднеска проверка в търговските обекти в цялата страна за качеството на агнешкото, яйцата и козунаците.

В следващия месец ще се взимат и проби за анализ на яйцата от ЕС и трети страни, а за нарушителите глобите ще са от 1000 до 6000 хиляди лева. Една от първите проверки беше в Благоевград, инспекторите влязоха в месарски магазин в града. Заявката тук е, че се продава агнешкото само с произход България. Нашата фирма работи само с българско месо - Търговище, Петрич, от региона. Всичко минава през кланица, има печат, обяснява Александър Хаджийски, продавач в магазина. Калина Милушева, нач. отдел "Контрол на храните" към ОБДХ - Благоевград разясни, че това, което е добито на територията на България е със син печат, а вносното месо е с червен печат.

По печата могат да се ориентират от коя кланица е, той започва с номера на областта", допълни тя.

Проверката продължава с оглед на месото и температурата, при която се съхранява. Изискванията към търговеца са то да бъде прясно. Свежото агнешко е с приятен розов цвят на месото и с бял на мазнината. Когато е заклано, след няколко часа вече е образувало суха коричка по повърхността. При лек натиск се образува една трапчинка, която след това веднага се възстановява, допълни Милушева.

В момента цената на агнешкото в благоевградско е около 15 лв., като се очаква тя да се повиши с наближаване на великденските празници. Проверки ще има и на козунаците, яйцата и боите за яйца.

Това, което потребителят може да следи е срокът, за яйцата той е 28 дни от датата на снасяне, добави началникът на отдел „Контрол на храните" към ОБДХ - Благоевград.

Ако имате съмнение относно това дали яйцата, които сте купили са пресни - експертите съветват да си направите домашен тест. Прясното яйце запазва жълтъка си цял при счупване в чиния.