Отлив от "зеления коридор" в пловдивската болница "Пълмед"
Секция: Здраве
09 Април 2021 15:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отлив от "зеления коридор" в пловдивската болница "Пълмед"

/КРОСС/ Отлив от "зеления коридор" отчитат от университетската болница "Пълмед" в Пловдив. Причината е, че в момента се дава възможност единствено за ваксинация с "Астра Зенека". В същото време в лечебното заведение идват чужденци, които се имунизират срещу COVID-19 без претенции за препарата.

Въпреки че имунизационният кабинет тук е денонощен, желаещи да се ваксинират няма.

"Aз идвам да се ваксинирам от тази група, която сега е за ваксина според плана над 65 години, записал съм обаче друга ваксина, не "Астра Зенека", естествено няма", каза Иван Чолаков.

Като Иван Чолаков са стотици. За кабинета са осигурени едва 8 флакона с РНК ваксина.

"Хората са много изнервени, очакват да получат ваксината, която са заявили в националната система, за съжаление няма достатъчни количества. В същото време се наблюдава тенденция за засилване на интереса на чужденци към ваксиниране с независимо коя ваксина", каза управителят на ДКЦ д-р Екатерина Петкова.

Така семейство от Белгия идва тук, тъй като е получило час за ваксина в страната си чак през септември.

"Те се свързаха с нас, пуснаха запитване, отговорихме им че могат да дойдат да се ваксинират в зеления ни коридор и след няколко дни те бяха тук", каза управителят на ДКЦ д-р Екатерина Петкова.

В същото време леглата в болницата са почти напълно заети.Затова специалистите съветват, за да не се закъснява с поставянето на точна диагноза,да се прави навреме скенер на бял дроб, а не рентгенова снимка.

"След 4-и и 5-и ден, когато вече има някаква клиника, е по-добре да се направи скенер. Този пациент, ако е само с рентгеновата снимка, спокойно може да си отиде вкъщи и след 4-5 дни тези матови стъкла, твърде вероятно е да се разраснат и човека да стигне вече и до кислород", каза д-р Георги Стоилов от отделение по Образна диагностика.

От болницата отчитат и че заради новите щамове на коронавирус се увеличават постковидните тромбози.