ДПС ще подкрепи кабинет на Трифонов, Иванов и Манолова
Секция: ПОЛИТИКА
09 Април 2021 15:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДПС ще подкрепи кабинет на Трифонов, Иванов и Манолова

/КРОСС/ ДПС е готово да подкрепи правителство на новите политически сили в следващото Народно събрание. Такива са "Има такъв народ" на Слави Трифонов, "Демократична България" на Христо Иванов и "Изправи се! Мутри Вън!" на Мая Манолова. Това стана ясно от изявление на лидера на движението Мустафа Карадайъ.

"ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите се партии или загубилите изборите. Говоря за ГЕРБ и БСП. Но България трябва да участва в общия европейски дебат, който тече в момента, и затова, водени от грижата за хората и страната, ние от ДПС заявяваме, че бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, който да има ясни и точни цели, без да участваме в него", каза Карадайъ. Като примерни цели той посочи борбата с COVID-19; икономическите и социални мерки за подкрепа на населението и бизнеса; планът за възстановяване и устойчивост. Ако новите политически формации не успеят да съставят кабинет, ДПС е готово за избори още сега, категоричен е Карадайъ.

Желанието на движението да помогне обаче едва ли ще бъде порещнато добре от Трифонов, Иванов и Манолова. Само преди дни хората на шоумена потвърдиха, че съюз с ДПС е изключен. На същата позиция са "Демократична България". В коалицията "Изправи се! Мутри вън!" се разцепиха по въпроса, но основните фигури - Мая Манолова и Татяна Дончева, не са склонни да застанат рамо до рамо с депутатите на Доган.

По отношение на формата на правителството Карадайъ повтори формулата, към която движението се придържа от години - програмен кабинет, а за забравилите цитира почетния лидер Ахмед Доган: "Програмният кабинет за ускорено догонващо развитие е сериозен тест за това доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно-политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората. Да покажем, че има светлина в тунела." Думите на Доган датират от 2018 г., но според Карадайъ са актуални и сега.