Президентът Румен Радев се срещна с Владица Димитров и Зоран Джуров
Секция: ПОЛИТИКА
10 Април 2021 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът Румен Радев се срещна с Владица Димитров и Зоран Джуров

/КРОСС/ Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди вчера президентът Румен Радев на среща на „Дондуков" 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

По време на разговора държавният глава подчерта своите отлични впечатления от официалната си визита в Република Сърбия през 2018 г., състояла се по покана на президента Александър Вучич. В рамките на посещението двамата президенти бяха в Цариброд, където се срещнаха с представители на българското национално малцинство.

Вашето посещение даде подчертано положителен тласък за разрешаването на въпроси, които са в интерес на българската общност в Цариброд и допринасят за развитието на двустранните ни отношения, подчертаха кметът и председателят на Общинския съвет. Двамата посочиха необходимостта от продължаване на това ползотворно сътрудничество с президентската институция и изразиха готовност за още по-интензивни контакти.

Бих искал българите в Сърбия винаги да бъдат връзката и духовния мост в развитието на отношенията между нашите две страни, защото сътрудничеството между близки и съседни държави става все по-важно, подчерта президентът. Той допълни, че разчитаме на поетия ангажимент от сръбските власти и лично от президента Вучич държавата да продължи да осигурява условия за упражняване на политическите, културните и образователните права на българското национално малцинство в съответствие с най-добрите европейски практики.