Прокуратурата в Италия обвини представител на СЗО заради доклад за COVID-19
Секция: СВЯТ
10 Април 2021 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата в Италия обвини представител на СЗО заради доклад за COVID-19

/КРОСС/ Италианската прокуратура повдигна официално обвинения на високопоставен представител на Световната здравна организация (СЗО), че я е излъгал във връзка с доклад за коронавируса на базираната в Женева здравна агенция на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Прокурори в северния град Бергамо обвиниха италианеца Раниери Гуера, помощник-генерален директор на СЗО, че е казал неверни неща, когато се съгласил доброволно да го разпитат през ноември. Гуера е бил свръзката на базираната в Женева организация с правителството в Рим, след като Италия стана първият епицентър на епидемията в Европа в началото на миналата година.

Прокуратурата в Бергамо разследва големия брой смъртни случаи в северния италиански град и дали слабата подготвеност на властите не е изиграла роля за това. Тя взела предвид доклад на СЗО, в който се твърди, че Италия не е актуализирала от 2006 г. своя план за подготовка за пандемии.

Здравната агенция на ООН свали от сайта си доклада на 14 май - един ден, след като той бе качен, и не го публикува повече. Изглежда целта е била да бъдат спестени на италианското правителство критики и съдебни дела, припомня АП.