Борисов: През май ще имаме колективен имунитет
Секция: Интервюта
11 Април 2021 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: През май ще имаме колективен имунитет

/КРОСС/България е предоговорила доставките на ваксини с компанията Pfizer/BioNTech и ще получим 2,7 млн. от техния препарат през април, май и юни. Това обяви премиерът Бойко Борисов на посещение в асеновградското село Тополово. По думите му до май май месец броят на ваксинираните може да скочи до 3 млн. и да бъде постигнат колективен имунитет.

"В петък, и благодарение на европейската солидарност, но и затова, че много навреме и много твърдо реагирахме, предоговорихме през април, май, юни да получим 2,7 млн. ваксини от Pfizer/BioNTech. Убеден съм, че май месец ще има ваксинирани над 3 млн. и с тези, които са оздравели, ще имаме колективния имунитет, за да се махне тая пандемия. Всичко е договорено, да не си приписват други заслугите", посочи премиерът.

"Това, което ме притеснява - от Johnson & Johnson имаме 2 млн., почват и за нея да говорят разни работи неприятни. С една дума търговската война е със страшна сила, а и цените се вдигат със страшна сила. Pfizer бяха 12 евро, станаха 15,5 евро, сега за 2022 и 2023 година се подписват договорите на ЕС за 900 млн. ваксини на цена 19,5 евро. Щом договори се правят отсега за 2022-2023 г., още толкова щамове ще се явят. В следващите бюджети финансистите трябва да залагат много по-големи буфери за ваксини", коментира Борисов.

„ГЕРБ е отличник на изборите. Няма досега друга партия, която да е излизала от пълен мандат и пак да е спечелила. Омразата към нас е, че ги побеждаваме. Най-щастливи ще са да не се явим на избори", каза още лидерът на партията.

По-рано премиерът Бойко Борисов инспектира разширението на Околовръстния път на Пловдив. Той отбеляза, че ремонтните дейности вървят в график.

Логично е, че ГЕРБ е първа политическа сила на изборите, защото хората одобряват тези мащабни ремонти, строителството и всичко, което се прави по регионите в страната, посочи премиерът.

Днес ще бъде пуснато и едното платно на АМ Тракия, което беше с увреден асфалт, заради катастрофа в началото на седмицата, добави Борисов.