Опасността на румънската мутация на коронавируса
Секция: Здраве
11 Април 2021 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасността на румънската мутация на коронавируса

/КРОСС/ Нова мутация на британския щам беше изолирана тази седмица в Румъния. Вариантът не се разпространява лесно, но ефективността на ваксините срещу него е по-слаба, предупреждават експертите. Правителството в северната ни съседка удължи състоянието на тревога с още 30 дни, считано от 13-и април.

На фона на рекорден брой пациенти с COVID-19 в тежко състояние и почти пълни интензивни отделения, специалисти от университета „Стефан Велики" в румънския град Сучава откриха нов вариант на инфекцията. Той включва характеристиките на британския щам и на мутацията E484K, която според някои проучвания, може да намали ефективността на ваксините. За щастие, до момента отвъд Дунава е регистриран само един такъв случай. Пробата е взета от пациент в Спешно отделение на окръжна болница, който не е посещавал Великобритания в близко време.

Междувременно, изследване на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ потвърди, че активирането на клетъчния имунитет, на който се основава румънската ваксина срещу коронавирус, е най-ефективно в борбата с вируса. Този вид имунитет може да продължи до 17 години, твърди професор доктор Вирджил Паунеску, заместник председател на Академията за медицински науки и създател на румънската ваксина.

Препаратът е разработен в Тимишоара от екипа на проф. Паунеску и вече е преминал първата фаза на изпитвания върху плъхове. Предстои втора фаза - върху хора. В северната ни съседка се очаква да бъде открита и фабрика за производство на ваксини. Европейската банка за инвестиции вече изрази готовност да я финансира.