Кулинарните тайни на топ готвачи
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Април 2021 18:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кулинарните тайни на топ готвачи

/КРОСС/ На всички ни се налага в някакъв момент да сготвим нещо. Само че някои от нас го правят професионално. Шеф готвачите са изключително ценени и високоплатени професионалисти заради опита, уменията си, стила си. Именно някои от тези умения правят работата им в кухнята по-лека и благодарение на тях успяват да изхранят стотици гости в своите ресторанти.

1. За да не ви тече носа и не ви сълзят очите докато режете лук, не е нужно нито да дишате само през устата, нито са ви необходими специални очила. Трябва ви само и единствено запалена свещ, която да гори в близост до лука, който режете. Друга хитринка е да се нареже лука на половина и двете половинки да се държат известно време под студена вода.

2. Да се режат домати на тънко е истинско наказание, ако ножът ни не е идеално остър. Ако нямаме такъв хубав нож под ръка, най-добре е да вземем ножа за хляб и с него да режем тънките филийки домат. Така и соковете му няма да изтекат, а ще се запазят.

3. Ако дъската, на която режем продуктите, се пързаля на масата или на плота, най-добре сложете кърпа под нея. Така ще се стабилизира и няма да се пързаля. А вие пък няма да рискувате да се контузите, докато режете продуктите.

4. Размразяването на храната е най-добре да се случва естествено. Въпреки това може да ускорите процеса, като сложите замразения продукт в тиган за пържене. Неговият материал ще поеме успешно студа и по-бързо ще имате своите зеленчуци или месо размразени.

5. Ако обичате домашно приготвено суши, може да удължите живота му, като го приберете в хладилника в свежо фолио, затворите го в кутия, а в нея поставите и филийка хляб.

6. Може да си спестите мъките по миенето на силиконовите си съдове, като просто ги сложите в пералнята заедно със следващата порция дрехи, които пускате да перете.