Дипломатически скандал Турция - Италия, спряха сделка за хеликоптери
Секция: СВЯТ
11 Април 2021 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дипломатически скандал Турция - Италия, спряха сделка за хеликоптери

/КРОСС/ Турция преустанови сделката за закупуване на хеликоптери от италианската компания "Leonardo" в размер на 70 млн. евро след дипломатически скандал между двете държави.

В днешните си публикации две големи италиански издания - la Repubblica и Il Fatto Quotidiano, припомнят изказването на италианския премиер Марио Драги, който нарече президента на Турция Реджеп Ердоган "диктатор, с когото обаче трябва да си сътрудничим".

От Анкара последва незабавна реакция, в която турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди "неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари" на Драги, а външното министерство извика за обяснения италианския посланик в Турция.

Според изданията, турските власти настояват за официални извинения от страна на италианското правителство и нямат намерение да се задоволят с разяснения по дипломатически канали.

"Докато от Рим няма отговор, властите в Турция започнаха да изпращат предупредителни сигнали", пише "la Repubblica".

Към момента е замразена сделка на стойност 70 млн. евро за покупка на учебни хеликоптери, която трябваше да бъде подписана в близките дни. Предупреждения получиха и други италиански компании, между които и голямата енергийна "Ansaldo Energia", която строи електростанции в Турция.