Такситата поскъпват от 2 май
Секция: ИКОНОМИКА
11 Април 2021 14:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Такситата поскъпват от 2 май

/КРОСС/ Почти всички таксиметрови компании в столицата вече са актуализирали цените си. Причината - от 2 май влиза в сила по-висока първоначална такса за такситата. След това всички таксита у нас трябва да работят на новите тарифи. В противен случай водачите ще подлежат на глоби до хиляда лева.

Преди компаниите да започнат да работят по новите цени е необходимо апаратите в автомобилите да бъдат пренастроени и тествани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Увеличението не е голямо, дори няма и 0,80 лв., казват управителите на две от големите компании в София Найден Петров и Емил Игнатов:

"Нашите клиенти обслужваме с първоначална тарифа 1,54 лв., дневната е 0,79 лв., а нощната - 0,90 лв. И повикване - 0,70 лв. Престоят е 0,22 лв."

"При нас от 800 автомобила около 650 са претарифирали. Никой няма да работи на по-ниска цена при положение, че първо - законът го задължава, и второ - 8,40 лв. на ден, 10 лева на ден повече да изкара, никой няма да се разсърди."

"Всеки един клиент има право да подава сигнал, когато му е отказан курс. Той има право да сигнализира органите на ДАИ".

Освен с цел увеличаване дохода на таксиметровия шофьор, превозвачите поискаха по-високи цени и заради курсовете на къси разстояния, които според тях са нерентабилни.