Румънски филм за корупцията се бори за "Оскар"
Секция: СВЯТ
11 Април 2021 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румънски филм за корупцията се бори за "Оскар"

/КРОСС/ Две номинации за "Оскар" има румънският документален филм "Колектив", който разказва за корупцията и некомпетентността в здравната система на страната след смъртоносния пожар през 2015 г. Лентата е номинирана за най-добър документален филм и за най-добър международен игрален филм.

„Ако спечеля, това ще бъде от полза за цялата румънска филмова индустрия", заяви режисьорът Александър Нанау. Той призна, че е изпитал "голяма радост", когато разбрал, че неговият филм е избран и планира да присъства на церемонията в Холивуд на 25 април.

Нанау казва, че е "100 процента" длъжник на известни румънски режисьори като Кристи Пуиу, Корнелиу Порумбой или Кристиян Мунгиу.

"Колектив" вече спечели Европейската филмова награда за най-добър документален филм, а Обществото на филмовите критици на САЩ го награди за най-добър чуждоезичен филм. Бившият президент на САЩ Барак Обама включи „Колектив" в списъка си с любими филми от 2020 г.

През последните десетилетия филмите на Румъния се представят блестящо на международни фестивали, благодарение на „новата вълна" режисьори, чиито творби се занимават с реалностите на посткомунистическия преход на източноевропейската държава. "Bad Luck Banning or Loony Porn" на Раду Жуде, изобличаващ общественото лицемерие, спечели главната награда на Международния филмов фестивал в Берлин през март - три години след успеха на "Touch me not" на Адина Пинтилие.