Германски политици почетоха жертвите на Холокоста в лагера Бухенвалд
Секция: СВЯТ
11 Април 2021 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германски политици почетоха жертвите на Холокоста в лагера Бухенвалд

/КРОСС/ Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и премиерът на провинция Тюрингия Бодо Рамелов присъстваха на церемония в памет на жертвите на Холокоста в концентрационния лагер Бухенвалд, предаде ДПА.

Задача на демокрацията е да не допуска нацистките престъпления да бъдат забравени", каза Рамелов на церемонията за отбелязване на 76-годишнината от освобождението на лагерите Бухенвалд и Мителбау-Дора.

"Няма да можем да прехвърлим тази памет в музей. Запазването на спомена е всекидневна задача, каза Щайнмайер. Тези лагери символизират расов фанатизъм, убийство и изтребление", добави той.


На възпоменателната проява, която беше излъчена на живо по интернет, имаше речи на оцелели от лагера от САЩ, Италия и Франция, които не можаха да присъстват на място заради пандемията.
Концентрационният лагер край Ваймар, най-големият на германска територия към края на войната, е освободен на 11 април 1945 г. с помощта на американските войски. Построен е от нацистите през 1937 година.
Около 56 000 души са изгубили живота си там от глад, болести и последствията от принудителния труд.
В намиращия се наблизо Мителбау-Дора около 60 000 затворници са принудени да строят ракети в подземна шахта. Най-малко 20 000 от тях умират.