Елеонора Митрофанова: Русия винаги е отворена за взаимноизгодно и конструктивно сътрудничество
Секция: Русия
12 Април 2021 10:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елеонора Митрофанова: Русия винаги е отворена за взаимноизгодно и конструктивно сътрудничество

/КРОСС/ Русия винаги е отворена за взаимноизгодно и конструктивно сътрудничество с всички заинтересовани страни не само в Космоса, но и на Земята. Това каза посланикът на Русия в България Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова в поздравление по случай Деня на космонавтиката, публикувано на страницата на Руското посолство във Фейсбук.
Ето какво още каза тя:

„Уважаеми български приятели и наши сънародници, от все сърце ви поздравявам с Деня на космонавтиката и 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса. Този забележителен празник ни напомня за събитието от без преувеличение планетарен мащаб. Тъкмо преди 60 години съветският летец Юрий Гагарин извършва първият пилотиран полет в Космоса, който трае 108 минути, и става не само пробив в световното изследване на космическото пространство, но и пример за голямото мъжество и смелост на нашите космонавти. Да не забравяме, че много други велики космически постижения са заслуга на отечествените учени, конструктори и космонавти", каза тя.

„Тук е първата експедиция на жена-космонавт, първото излизане на човек в открития Космос и първото скачване между космически кораби. Бих искала да подчертая, че взаимодействието на държавите в реализацията на съвместните проекти в Космоса се осъществява не само в интересите на отделни страни, но и на цялото човечество. Това е областта, която може и трябва да се сътрудничи без оглед на политическите конюнктури. Ако се обърнем към историята на руско-българското партньорство в изследването на Космоса, имаме какво да си спомним. Така в рамките на съветската програма „Интеркосмос" в орбитата е изстрелян първият български „Спутник". По различно време в Космоса се правят българските специалисти, героите на България и Съветския съюз: Георги Иванов и Александър Александров. Днес ние отбелязваме и постиженията на нашите български приятели. Техният важен принос в развитието на космонавтиката. Понастоящем Русия и България продължават съвместна работа в многостранните формации, включително в проекта „Екзомарс" по линия на Европейската космическа агенция. Русия винаги е отворена за взаимноизгодно и конструктивно сътрудничество с всички заинтересовани страни не само в Космоса, но и на Земята. Честит празник, скъпи приятели. Честит Ден на космонавтиката!", допълва още Елеонора Митрофанова.