Трапезата за Великден ще ни излезе 200 лева
Секция: ИКОНОМИКА
12 Април 2021 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трапезата за Великден ще ни излезе 200 лева

/КРОСС/ Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко от Македония ще залеят пазара у нас преди Великден, предупредиха българските производители. Ще има ли достатъчно родни храни за празничната трапеза и колко ще струва великденското пазаруване - Георги Георгиев разказва в рубриката „На твоя страна".

В момента за килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лв. - т.е. с 15 % повече от миналата година. В магазина обаче цената за килограм започва от 13.50 лв. и достига до 17.50 лв. - в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме.

Дни преди Великден екип на NOVA тръгва на пазар заедно с Аника, за да пресметне колко ще ни струва да подредим трапезата за празника тази година.

„Цените растат нагоре и това е. Като гледам почти всичко е поскъпнало. Агнешкото е много скъпо. Ще взема, но ще се огранича малко, няма да е като друга година. Задължително ще е българско.", коментира тя.

Задачата за Аника обаче може да се окаже трудна, предупреждават производителите. Тъй като и тази година очакват по-евтино месо от съседните държави да залее пазара и да замести родното.

„Наблюдаваме засилен внос на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната - около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента. Това обърква пазара", казва Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Така до трапезата ни може да достигне по-некачествено агнешко, макар и по-евтино, предупреждават овцевъдите. Затова апелират за Великден големите търговци да предлагат само българско месо.

„Животните в Македония се изхранват с месокостно брашно, което в ЕС е забранено, а там не е. Затова ние искаме да има засилен контрол за вносни меса по границите. Надявам се, че веригите имат благоразположението да работят само с българско месо", допълва Симеон Караколев.

Всяка година традиционно за Великден консумираме половин милион агнета. Браншът е категоричен, че има достатъчно български, за да задоволи търсенето. Родното обаче тази пролет ще ни струва по-скъпо, тъй като разходите за отглеждането са скочили поне 2-3 пъти за последната година, разказва овцевъдът Красимир Кирилов.

Сметката му показва, че за да покрие разликата, от обора към магазина, агнешкото ще тръгне поне с 15 % по-скъпо от предишния Великден.