Кипър е на първо място в ЕС по провеждане на тестове за коронавирус
Секция: СВЯТ
12 Април 2021 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кипър е на първо място в ЕС по провеждане на тестове за коронавирус

/КРОСС/ Кипър е на първо място в ЕС по провеждане на тестове за коронавирус и има втория най-нисък процент на новооткрити случаи от извършения масов скрининг.

Здравното министерство на страната подчерта тези резултати в специално изявление, с което отговори на засилената критика в последните дни от опозиционни партии и граждански организации срещу управлението на пандемията от правителството.

Кипър е извършил най-много тестове в ЕС като дял от населението си през последната седмица – почти 41 000 теста на 100 000 жители, като откритите новозаразени са само 0,8% от тях.

Това сочат последните данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, които кипърското здравно министерство подчертава в изявлението си.

В неделя бяха направени над 55 000 теста, при които са установени 470 нови случая.

Важен показател за справяне с пандемията е и че страната има едно от най-ниските нива на смъртност в ЕС.

Ваксинация продължава с „бързи темпове“

В същото време програмата за ваксинация продължава с „бързи темпове“, смята министерството.

Прилагат се трите лицензирани досега ваксини, а през тази седмица се очаква първата доставка на четвъртата ваксина на „Янсен”. Целта е над 60% от населението да бъдат обхванати до края на юни. 

До събота в страната са направени повече от 185 000 ваксинации (при 880 000 души население), като над 52 000 от тях се отнасят до прилагането на двете дози, отчита здравното министерство.

Кипър е изпълнил целта, поставена от ЕС, за приоритетно ваксиниране на възрастните хора. 82% от хората над 80 години вече са получили първата доза, а във възрастовата група 70-79 г. те са 76%.

Правителството е осигурило максималните количества, на които има право по споразуменията на ЕС, и е поръчало достатъчно ваксини за 2 млн. души, се казва в съобщението на министерството.

Увеличаването на броя на новозаразените през последните дни и забавянето на имунизационната кампания заради проблемите с ваксината на „АстраЗенека” предизвикаха силна критика от опозиционни партии и граждански организации срещу правителствената стратегия за справяне с пандемията.

„Общественото здраве не е поле за удовлетворяване на политическа целесъобразност, нито за дезориентация на гражданите от нашата обща цел“, заявява в своя отговор Министерството на здравеопазването на Кипър.