Туроператори искат отпадане на PCR тестовете за влизане в страната
Секция: Туризъм
12 Април 2021 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Туроператори искат отпадане на PCR тестовете за влизане в страната

/КРОСС/ Да отпаднат задължителните PCR тестове за влизане в страната, настояват от едно от трите обединения на туроператори - Обединение „Бъдеще за туризма". В случай, че се налага тестовете да останат за пристигащите от чужбина у нас от сдружението предлагат като алтернатива да се признават и значително по-евтините антигенни тестове. От обединението искат още цената за PCR тестовете за български граждани да е по-ниска, както и да се въвеждат преференциални цени за туроператорите, като организатори на групови пътувания. И към момента голяма част от туроператорите са се договорили за по-ниски цени за своите клиенти за PCR тестове с вериги лаборатории, като най-ниските цени на пазара в момента са около 50 лева, при минимум 80 лева на свободния пазар.

Туроператорите настояват и за „ясна стратегия за сертифициране на ваксинираните, преболедувалите и с наличие на антитела български граждани. Няма правна логика в задължаването на тези групи от хора да предоставят PCR-тест или бъдат поставени под карантина", подчертават от обединението. Според представителите на бизнеса приоритетното ваксиниране на работещите в туризма ще превърне страната ни в сигурна и привлекателна туристическа дестинация. За специални коридори за служителите в туристическия сектор, които искат да се ваксинират, отчитайки се и специфичните им здравословни особености, както и предпочитанията им към определена ваксина, се обявиха преди седмица и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Ако мерките за провеждане на екскурзии не бъдат разхлабени, а предложенията на обединението не се приемат, великденските и майските автобусни екскурзии са пред провал, подчертават от бранша. И настояват за среща със здравния министър Костадин Ангелов.