Коктейл с антитела намалява симптоматичните инфекции на Covid-19 с 81%
Секция: Здраве
12 Април 2021 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коктейл с антитела намалява симптоматичните инфекции на Covid-19 с 81%

/КРОСС/ Швейцарската мултинационална здравна компания F. Hoffmann-La Roche AG обяви в понеделник, че коктейлът от антителата казиривимаб (casirivimab) и имдевимаб (imdevimab), разработен съвместно с Regeneron Pharmaceuticals - REGN-COV2, намалява риска от симптоматични инфекции на Covid-19 с 81% спред хората в домакинства, където някой от членовете се е заразил, съобщава Ройтерс.

"В допълнение, хората, лекувани с казиривимаб и имдевимаб, които все още са имали симптоматична инфекция, са се справили със симптомите си средно в рамките на една седмица, в сравнение с три седмици при плацебо групата", каза компанията.

Компанията Roche каза още, че нейният коктейл е 31% ефективен при намаляване на риска от асимптоматични пациенти, преминаващи към симптоматични. Леви Гарауей, главен медицински директор на Roche, заяви, че "днешните данни потвърждават потенциалната двойна стойност на казиривимаб и имдевимаб за намаляване на инфекциите с Covid-19 в домакинството и за намаляване на тежестта на заболяванията при тези, които се заразяват, когато този коктейл се дават като подкожна опция". Той добави, че въпреки ваксинациите има "ключова неудовлетворена необходимост в световен мащаб за предотвратяване на инфекции и осигуряване на незабавна защита от Covid-19 между близки контакти".

Предишни клинични проучвания на Roche показаха, че коктейлът с антитела е 70% ефективен при намаляване на риска от хоспитализация и смърт при заразените с коронавирус.

Компаниите Roche и Regeneron Pharmaceuticals заявиха, че ще поискат от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) коктейлът с антитела да се използва като превантивно лечение на Covid-19.