General Electric внедрява детектори за Covid-19 в телефоните
Секция: Технологии
12 Април 2021 17:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
General Electric внедрява детектори за Covid-19 в телефоните

/КРОСС/ Технологичната компания General Electric разкри, че търси начин да внедри сензори за откриване на Covid-19 в телефони. За целта е отпуснато и държавно финансиране от Националния институт по здравеопазване на САЩ.

Изследователите на компанията обясниха, че се стремят да разработят малки сензори, които могат да бъдат вградени в мобилни устройства за откриване на наличието на коронавирус. Според тях, тази технология разполага със същите възможности за откриване на заразата като по-големите съществуващи инструменти, които обикновено бихме намерили в една лаборатория.

"Нашите сензори са нещо като кръвни хрътки", коментира Радислав Потирайло, главен учен в GE Research. "Ние ги обучаваме да откриват конкретно нещо и те са в състояние да се справят изключително добре", посочва още той.

С помощта на безвъзмездната финансова помощ, екипът ще прекара следващите две години в усъвършенстване на своя сензор. Надеждите са той да бъде поставян не само в смартфони, но и всякакви други устройства - като смарт часовници например.