Петима от култовото предаване "Ку-ку" влизат в новия парламент
Секция: ПОЛИТИКА
13 Април 2021 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петима от култовото предаване "Ку-ку" влизат в новия парламент

/КРОСС/ В 45-ия парламент ще има най-много депутати, които са познати на обществото от студентското предаване "Ку-ку". Всички те са известни с политическата си сатира през годините на демокрация у нас, предаде БНТ.В своите скечове те са осмивали всички ключови политици и политически събития през т.н. преход.

"Мисля, че в този 45-и парламент има най-много", каза Любен Дилов-син, избран за депутат от ГЕРБ - СДС.

"Ако не бъркам, сме петима, значи аз и Радо Чолаков, които сме учредители. Ние сме от най-най-първата група, която създаде предаването. То в началото трябваше да се казва "Студентски парламент", ако помниш. След това вече, малко по-късно, влязоха Слави, Ивайло Вълчев и Тошко Йорданов", поясни Дилов-син.

Още с началото "Ку-ку" започва да дразни с политическата си сатира. Второто предаване е спряно заради политически скеч, роден от репликата на Петър Младенов за танковете. На 27 януари 1990 година "Ку-ку" пита случайните си зрители дали биха спрели с тялото си танк. 20 месеца по-късно то става най-известното предаване в България. Студентска програма "Ку-ку" става танк.
"Изобщо държавата като танк направи от българската младеж, ще употребя един термин, който в момента е модерен в ЦК на комсомола: "демографски пролетариат", казва малко по-късно Любен Дилов-син.

"За времето, през което нямаше "Ку-ку", се случиха най-невероятни събития в нашата страна. Изтече доста вода, в която сега много хора се чувстват накиснати", казва и Радомир Чолаков, който сега става депутат също от ГЕРБ-СДС от Пловдив, след отказа на Бойко Борисов да стане народен представител.

През годините "Ку-ку" дава няколко депутати. Петър Курумбашев, Емил Кошлуков и Росен Петров. Всичко това обаче се случва след 1994 година и историята на първата забранена политическа партия у нас "Народно движение Ку-ку".

"Нейната листа през 94-а година беше от 11 национала, играли на САЩ 94, и 7-8 бяха водачи на листи. Тогава беше още рано. Неслучайно се задейства чувството за съхранение на тогавашния политически елит и Татарчев по реда на надзора ни спря от участие в изборите и след това ни заличи, буквално с решение на съда ни заличиха", разказа Дилов-син.

Любен Дилов е бил депутат и в 40-ия парламент, а в 43-ия и Росен Петров.

Слави Трифонов: "Гледам малцинствата, всички, всички са доволни, че Доган се ожени. Снощи Сашо Томов слезе от гората, всички, всички партизани бяха полудяли".

"Винаги като една ракета "Пършинг" този хумор, куковския, се е движил по релефа на политиката", коментира още Дилов-син.

А в 45-ия влиза и Слави Трифонов със своята партия "Има такъв народ". А според Дилов-син паралелите с Пепе Грило и Зеленски имат своята логика.

"Той не е толкова в характеристиката - прилича ли Слави на Зеленски или прилича на Пепе Грило, а той е във факта, че социалните мрежи и непосредствената публичност на новото време, в което живеем, ще вкарва в политика все повече такива герои. В тия модерни времена, когато се управляват цели държави като Америка през Туитър и България през Фейсбука на премиера, е съвсем нормално да се случи", каза Дилов-син.

Дилов допуска, че е възможно в един следващ парламент т.н. "кукувци" да бъдат повече от пръстите на едната ръка.