Проф. Милена Станева: Трудно е да се каже кое точно във ваксината на "АстраЗенека" предизвиква тромбози
Секция: Здраве
13 Април 2021 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Милена Станева: Трудно е да се каже кое точно във ваксината на "АстраЗенека" предизвиква тромбози

/КРОСС/ Винаги, когато се получи информация за такива сериозни и нежелани ефекти, е притеснително за лекаря. Очаква се да се получат информации за повече странични ефекти, когато ваксината навлезе масово в употреба. Това се касае за всички лекарствени продукти. Това коментира проф. д-р Милена Станева, ръководител на Клиниката по ангиология в болница „Токуда", в рубриката „COVID-19 в предаването , „Тази сутрин" по БТВ: Ваксините" във връзка с образуването на тромбози след ваксинация с препарата на „АстраЗенека". По думите й е трудно да се каже кое точно във ваксината предизвиква този страничен ефект.

За съжаление в момента сме в такава ситуация - за малко време ваксината се приложи при изключително голям брой хора, така че е нормално да се чудим какво трябва да се направи. Ползите от ваксините обаче са по-големи, отколкото вредата. Това, което очаквам да се направи, е да се дефинира групата хора, при които ваксината на „АстраЗенека" не трябва да се прилага, каза тя. Сигурна съм, че ЕМА ще излезе с препоръки коя точно група е застрашена и при коя група от населението да не се прилага тази ваксина. Или евентуално с много голямо внимание да се прилага, допълни проф. Станева.

На въпрос безопасно ли е втората доза да е от другия вид ваксина, а именно иРНК, тя обясни, че в момента експерти работят именно върху това. Специалистът даде пример с Франция, където е взето решение на жените под 60 г., които са с първа доза от ваксината на „АстраЗенека", да се слага втора доза от иРНК ваксината. В Англия пък е решено жените под 30-годишна възраст да не се ваксинират с оксфордския препарат.

До момента в ЕМА са докладвани общо 222 случая на тромбози и тромбоцитопении при над 34 милиона ваксинирани, поясни проф. Милена Станева.