Жените с първа доза "Астра Зенека" у нас са 47 000
Секция: Здраве
13 Април 2021 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Жените с първа доза "Астра Зенека" у нас са 47 000

/КРОСС/ Жените с поставена първа доза от ваксината на "Астра Зенека" са близо 47 хиляди към 8 април. Към същата дата общият брой поставени дози от същата ваксина е близо 238 хиляди. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването за БГНЕС.

Миналата седмица стана ясно, че националният ваксинационен щаб реши оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст. Щабът препоръчва ваксината да не се използва при жени в тази възрастова категория, при които има повишен риск от тромбоза.

Вчера министърът на здравеопазването съобщи, че експертните съвети в страната - от имунолози, вирусолози, кардиолози и др. специалисти, ще дадат спешно становище какво да се направи в България с ваксината на "Астра Зенека". Той съобщи, че интересът към тази ваксина е спаднал значително.

Експертните съвети ще трябва да отговарят на два много важни въпроса, посочи още Ангелов - какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на "Астра Зенека".