Възраждане пита посланика на Украйна в България за Малая Перешчепина
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Април 2021 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възраждане пита посланика на Украйна в България за Малая Перешчепина

/КРОСС/ След липсата на каквато и да е реакция от страна и на българските, и на украинските власти, Възраждане предприе действия по повод на случилото се в село Малая Перешчепина, Полтавска област на 5-ти април 2021 г.
На 12-ти април 2021 г. беше изпратено писмо до Н.П. Москаленко Виталий - извънреден пълномощен посланик на Украйна в Република България със запитване: Какви мерки са взети за прекратяването на подобни прояви спрямо българското културно-историческо наследство в Украйна? Какво ще бъде обръщението на украинските власти към българския народ, когато български паметник, известен по цял свят, е не просто осквернен, а напълно разрушен?

Поводът за писмото е случилото се на 5-ти април 2021 г.
През нощта на 4-ти срещу 5-ти този месец неизвестни лица са подкопали и разрушили паметника на хан Кубрат. Забележете: не просто осквернили, а НАПЪЛНО РАЗРУШИЛИ! Сигнал за това подава кметът на село Малая Перешчепина, Полтавска област, който е уведомил местните органи на МВР. Украинска медия е публикувала три красноречиви фотографии. На тях ясно се вижда ситуацията „преди" и „след", показваща състоянието на паметника.
През 1912 г. в Малая Перешчепина е открито най-голямото българско съкровище, датирано от времето преди Аспарух. Общата му маса е 25 кг злато и около 50 кг сребро. Археолози и историци установяват, че съкровището е част от ритуалното погребение на владетеля на Велика България - хан Кубрат. Малая Перешчепина е място за поклонение на българите от цял свят. Ежегодно се събират пред паметника на великия владетел Кубрат, който сега е напълно разрушен.

Това далеч не е първият случай на вандалска проява спрямо българското културно-историческо наследство на територията на днешна Украйна. Вече два пъти е оскверняван паметникът на българските опълченци в Болград, който беше заливан с боя и изрисуван с надписи „чемодан, вокзал, София".

Оскверняването и разрушаването на българското историческо наследство е акт, който не бива да бъде подминаван от нито един българин. Липсата на реакция и незаинтересованост на българските властимащи показва само едно - незачитане на българската национална идентичност, липса на съзнание за нейното съхранение и опазване на историческото ни минало. В следствие на подобно действие или бездействие от страна на българските власти, ние се придвижваме към времето, когато ще бъде постигнато обезличаване на националното ни самосъзнание и децата ни няма да знаят, че са потомци на велик народ.