Ди Велт: Бананите са застрашени от изчезване
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Април 2021 18:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ди Велт: Бананите са застрашени от изчезване

/КРОСС/ Човечеството може да остане без банани заради силно заразна гъба в почвата, предупреждава германският вестник „Ди Велт".

Заболяването Tropical Race 4 (TR4) се разпространи активно в Азия и Австралия през ХХ век, като е идентифицирано за първи път през 2019 г. в Южна Америка - основния производител на банани.

Според експерта по плодовете в маркетинговата компания AMI Урсула Шокемеле, в Колумбия и Хондурас вече са затворени първите плантации. Тя заяви, че заболяването не е податливо на химическа обработка, поради което заразените почви няма да могат да бъда експлоатирани в продължение на поне 30-40 години.

Подчертава се, че TR4 поразява основно сорта Cavendish, чийто износ покрива 95% от световната търговия с банани.

Специалистите предупреждават, че даже малка част заразена почва по подметките на фермер може да разпространи инфекцията. Болестта се разпространява бързо и поради прехвърлянето на едни и същи гени между растенията.

Мъжките цветове на банановата палма са стерилни, а женските дават плодове без опрашване. Cavendish се размножава безполово чрез издънките, уточняват експертите.

Според учените, в природата не съществува толкова застрашен сорт банани като Cavendish.

В много държави в Азия, Африка и Америка тези плодове са толкова важни продукти в храненето, както са картофите и оризът.

Ако се вземе предвид, че населението на Земята наброява повече от 7 милиарда души, нарастващата нужда от храна сред увеличаващото се население на развиващите се страни е основната причина за увеличаването на производството на банани, твърдят от ФАО.

По такъв начин човечеството рискува да се лиши от не просто вкусния, но и необходим хранителен продукт.