Жълт код за значителни валежи, гръмотевици и силен вятър в половин България
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Април 2021 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за значителни валежи, гръмотевици и силен вятър в половин България

/КРОСС/ Жълт код за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и силен вятър е обявен в 14 области на страната в сряда, сочат данните на НИМХ.

В обастите Видин, Монтана, Враца, Пазарджик и Пловдив е обявена потенциална опасно от силен вятър с пориви 19-24 m/s.

В Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново през нощта срещу сряда ще има значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Количества локално до около 20-25 mm. Ще има условия и за градушки. В сряда ще духа умерен, временно силен вятър с пориви 19-24 m/s.

Времето ще бъде без вятър, но пък със значителни валежи от дъжд - количества локално до около 20-25 mm, в областите Хасково, Кърджали, Ямбол, Бургас и Варна. Там ще има условия за градушки, както и гръмотевици.

В четвъртък и петък ще остане ветровито, с умерен, покрай Дунав и временно силен запад-северозападен вятър. Облачността ще бъде променлива, главно след обяд по-често значителна и през първия ден в югоизточните райони на места все още ще превалява слаб дъжд. Температурите ще са по-ниски от обичайните за средата на април: минимални - предимно между 0° и 5°, в отделни котловинни полета в петък и малко под нулата, максимални - в четвъртък между 9° и 14°, в петък - с 1 до 3 градуса по-високи.

В събота вятърът ще е отслабне, ще се ориентира от изток-североизток. От югозапад облачността ще се увеличи и главно в Южна България ще бъде с валежи от дъжд. В неделя ще превали на места в северозападната половина от страната, а температурите в югоизточните райони ще се повишат.