Седми ден жители на родопско село са без вода
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Април 2021 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Седми ден жители на родопско село са без вода

/КРОСС/ Пред истинско водно бедствие са изправени в родопското село Косово. Вече седми пореден ден жителите му са оставени без капка питейна вода. Причината е тежка авария на отвеждащия водопровод.

В дома на Венета Брук вода няма от миналата сряда и семейството й само търси начин да се справи с кризисната ситуация. „Трудно ни е, защото сме с две малки деца", казва тя.

Жителите на селото няколко пъти се опитвали да се свържат с аварийния телефон на ВиК дружеството. „Препратиха ме към Пловдив. От Пловдив към Асеновград. Там ми казаха, че нищо не знаят и само ме прехвърляха от инстанция на инстанция", разказва още Венета Брук.

В селото, в което до преди година хората се брояха на пръсти, сега почти във всяка къща има хора, преселили се от големите градове, за да се изолират от коронавируса. В Косово обаче няма магазин, от който да си купят минерална вода. Най-близкият е на 6 километра.

„Поне една водоноска да ни бяха предоставили, с която хората без автомобил да имат достъп до някаква вода", казва една от живеещите в селото.

Там има и 6 къщи за гости, които ще трябва да отменят резервациите.

От ВиК обясниха, че авариите в района са две, и то в труднодостъпна местност. Преди ден отстранили едната, но минути по-късно основният водопровод аварирал на друго място.

„Има авария и запушване на водопровода. То е причинено от кореновите системи на дърветата", заяви Антон Гълъбов, гл.инж. на ВиК-Пловдив.

От там уверяват, че до вторник вечерта проблемът ще бъде отстранен и от чешмите в Косово отново ще потече вода.