Български учен с открие в квантовата физика с огромни шансове за Нобелова награда
Секция: Наука
13 Април 2021 17:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български учен с открие в квантовата физика с огромни шансове за Нобелова награда

/КРОСС/ Масачузетският технологичен университет обяви 30-годишен български учен за визионер. „Д-р Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн", написа университетът на страницата си в интернет. През по-голямата част от 20-ти век се предполагаше, че атомите се променят от едно енергийно ниво в друго при резки, непредвидими, малки квантови скокове. Минев доказа друго. Той не само може да предвиди движението, но и да го контролира.

Експериментът на българина показа, че когато един атом е бомбардиран с енергия под формата на светлина, той се движи от едно енергийно ниво на следващо по непрекъснат и плавен начин, а не чрез мигновен скок. Той успя да открие промяната в енергийното ниво на атома достатъчно бързо, за да го контролира, така че да може да спре скока му и да го обърне, преди да бъде завършен. Британско издание определи пробива на българина като "научно земетресение".

Д-р Златко Минев е бакалавър е по физика от Калифорнийския университет в Бъркли, бил е асистент в Станфорд, а след това е продължил образованието си в Йейл, откъдето има две магистърски степени. Там той е защитил и докторската си дисертация в лабораторията по квантроника на Мишел Деворе, където е провел и експеримента с контролирането на квантовия скок. Освен това е и щатен научен сътрудник в лабораторията „Уотсън" на корпорацията „Ай Би Ем".

Д-р Минев пише в профила си в „ЛинкдИн", че владее четири езика, като на първо място поставя българския.
Миналата година стана носител на Наградата „Джон Атанасов".