Какво трябва да знаем за инвестиционното злато?
Секция: ИКОНОМИКА
14 Април 2021 16:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво трябва да знаем за инвестиционното злато?

/КРОСС/ Много хора са чували за инвестиционно злато, но не знаят, какво представлява този вид ценност. Общо взето това са златни кюлчета и монети, които представляват финансов актив в световен мащаб и търгуването с тях е освободено от плащане на Данък добавена стойност (ДДС). Това дава възможност на търговците да обявят цени купува / продава, както се прави с всеки един вид валута. Повече по темата Ви предлагаме да прочетете в следващите редове, и да разберете как да направите правилните инвестиции, които да Ви донесат дивидент.

Повече за инвестиционното злато и неговата стойност

Класификацията на монетите, които принадлежат към инвестиционното злато се прави, когато монетата съдържа над деветдесет процента чисто злато. Кюлчетата пък ще бъдат квалифицирани, ако 99.5% от общото тегло на кюлчето представлява чиста проба злато. Освен това, монетите трябва да са изсечени след 1800-ата година и да са били узаконено средство за разплащане в дадената държава. Важно е да обясним, че бижутата не могат да бъдат инвестиционна стока, тъй като при тях влизат работата на бижутерите и се начислява ДДС.

Така например, ако се опитате да продадете вашето бижу от благородния метал - злато, ще получите цената за златото на скрап, според карата на бижуто. С други думи Вие губите цената, която сте платили първоначално, и в която влиза направата на накита и данъка за добавена стойност. Това обаче не може да се случи, ако продавате инвестиционно злато, защото то е освободено от данъци и има друга стойност. Това е разликата, която трябва да запомните, ако искате да инвестирате в продукт, който запазва своята стойност с течение на времето.

Какви златни инвестиционни продукти да изберем?

Специалистите имат различно мнение около най-изгодните златни продукти, в които да инвестирате. Все пак се тиражира мнението е, че златните монети от 1 унция, каквито са „Американски орел", „Виенска филхармония" и „Австралийско кенгуру" са сред най-търсените и предпочитани към днешна дата. Ако пък се насочвате към златните кюлчета, е добре да купувате такива по 1 килограм, 100 грама или 250 грама.

Експертите споделят, че е по-изгодно да бъдат закупени 100-грамови кюлчета, отколкото едно кюлче от един килограм. Логиката е, че при нужда от средства можете да се разделите с малка част от кюлчетата, колкото да попълните липсите, вместо да продадете едното кюлче, в което сте инвестирали пари. Ето защо, е добре да предвидите този момент, когато инвестирате.

Кюлчетата или монетите са по-добрата инвестиция?

Купувайки инвестиционно злато, е нужно да направите предварителна проверка на пазара, за да стигнете до категорично мнение относно вида на продукта, който е по-добре да закупите. От вашите намерения в бъдеще време, зависи и вида на продукта, който трябва да закупите. И кюлчетата, и монетите са добра инвестиция, макар че монетите са по-разпознаваеми в различните точки на света. Решението за избора на вида злато е изцяло ваш приоритет.

В интернет можете да откриете информация за котировките на инвестиционното злато на световните пазари, както и да видите предложенията на българските фирми. Следете офертите, за да не изпуснете някоя изгодна сделка. Това може да стане най-лесно, като направите една бърза справка в търсачките и предлагате актуалните вариации на инвестиционните златни продукти. Колкото по-добре сте информирани, толкова по-правилен избор ще направите.

Няколко думи в заключение

Днес все повече хора се насочват към инвестиционните златни продукти, тъй като те са ценност, която увеличава стойността си през годините. И, ако се чудите в какво да инвестирате, то тогава златните монети и кюлчета, са наистина много добра идея. По-горе посочихме по-важните неща, които трябва да знаете, като се надяваме, че информацията, която предложихме в статията, ще бъде полезна за вас. А сега Ви оставяме, за да можете да планирате бъдещите си инвестиции, с чиято помощ да увеличите състоянието си.