От следващата седмица Гърция отменя някои ограничения за пътници от ЕС
Секция: СВЯТ
14 Април 2021 17:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От следващата седмица Гърция отменя някои ограничения за пътници от ЕС

/КРОСС/ Гърция планира от следващата седмица да отмени някои от ограниченията за пътуване за пътници от Европейския съюз и още пет страни, но само в случай, че пътниците са ваксинирани или са с негативен тест за КОВИД-19, съобщи днес високопоставен правителствен представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Миналата седмица гръцките власти отмениха нареждането за едноседмична карантина за израелските туристи, които са били ваксинирани или са с негативен тест за КОВИД-19.

Страната, която се възстановява от финансова криза, продължила десет години, обяви, че от средата на 14 май ще отвори туристическия си сектор и почивката в Гърция ще е отново възможна. Преди това ще има поетапно облекчаване на ограниченията, наложени заради пандемията.

Гражданите на страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и Обединените арабски емирства ще могат да пътуват за Гърция през летищата в Атина и Солун, както и през летищата на няколко острова, сред които Родос, Кос, Миконос, Санторини, Корфу. Туристите ще може да преминават и през два сухопътни гранични пункта.

Пътниците от тези страни няма да бъдат карантинирани, ако покажат документ за поставени две дози от ваксина срещу КОВИД-19 или представят негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането в страната, посочи представител на правителството, като добави, че за туристите ще важат местните ограничения заради коронавируса.

В момента всички пътници, пристигащи в Гърция, трябва да представят негативен тест и да се изолират в задължителна карантина за 7 дни, независимо от резултата от теста.

Новината е добра за много туристи, но не и за британците, на които все още им е забранено да пътуват в чужбина. Като най-ранна възможна дата за възобновяване на международния туризъм от Обединеното кралство се сочи 17 май.