Ваксината "Пфайзер" намалила с 98% смъртността в домове за възрастни в Испания
Секция: СВЯТ
15 Април 2021 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваксината "Пфайзер" намалила с 98% смъртността в домове за възрастни в Испания

/КРОСС/ Поставянето на двете дози на ваксината на "Пфайзер" е намалило с 98% смъртността в старческите домове в Каталуния и с 97 на сто хоспитализациите. Това показва проучване на Регионалното правителство на Каталуния, изследователи от Оксфордския университет и Автономния университет в Барселона.

Изследването, публикувано в авторитетното научно списание "Лансет", е първото в света за клиничната ефикасност на ваксината на "Пфайзер" в домовете за възрастни хора и е подписано от Даниел Прието-Алхамбра, професор от Центъра по медицинска статистика в Университета в Оксфорд.

В продължение на два месеца са проучвани 28 594 възрасти хора, живеещи в старческите домове, 26 238 служители в тях и 61 951 здравни работници. Основният извод е, че ефектът от ваксината на "Пфайзер" е довел до спад в нивата на заразяване с 92% сред персонала и 88% при възрастните хора.

Изследването цитира и други проучвания с подобни резултати - едно проведено в Шотландия върху общото население, с намаляване на риска от инфекция между 85 и 94%, и друго от Англия върху болничен персонал, което показва намаляване на 72% на инфекциите само с една доза от ваксината.

По този повод професор Даниел Прието-Алхамбра заяви, че това са „грандиозни резултати", които „трябва да успокоят обществеността за основните ползи, свързани с продължаващата кампания за ваксиниране в Испания и по света".