Експерти от ЧЕЗ Електро участват в обучения на студенти, мениджъри и специалисти в областта на търговията с електроенергия
Секция: ИКОНОМИКА
15 Април 2021 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти от ЧЕЗ Електро участват в обучения на студенти, мениджъри и специалисти в областта на търговията с електроенергия

Представители на най-големия търговец на електроенергия в България за 2020 г. споделят опита си за спецификите при работа на свободен пазар

/КРОСС/ За поредна година представители на „ЧЕЗ Електро България" АД участват в образователни инициативи, свързани с обучението на студенти и повишаване на квалификацията на мениджъри и специалисти в областта на търговията с електроенергия.
Промените в либерализацията на електроенергийния пазар в България, спазването на законовите изисквания, спецификите на свободния пазар, енергийната ефективност бяха сред основните теми, провокирали активността на участниците в отворените дискусии по време на лекциите, представени от експерти на дружеството пред различни аудитории.

Специален интерес сред специалисти и мениджъри предизвика лекцията „Балансиране на крайни клиенти" на Николай Гавазки, Ръководител отдел „Прогнозиране и балансиращи групи", експерт със значителен опит в областта на прогнозиране на потреблението на електроенергия, производството от ВЕИ и разпределението на небалансите в балансиращите групи на „ЧЕЗ Електро България" АД. Лекцията бе част от обучение на тема „Балансиращ пазар и търговия с електрическа енергия", проведено през март като съвместна инициатива на списание „Ютилитис" и Центъра за образователни услуги на Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски". Водещ лектор в друг съвместен техен проект - курс за управление на проекти за ВЕИ и енергийна ефективност, проведен също през март, бе Здравка Пекова, Експерт „Бизнес развитие", която разясни спецификите при реализиране на мерки за постигане на енергийни спестявания в крайното потребление на енергия пред 25 представители на енергийни компании, адвокатски кантори и експерти от различни институции.

„ЧЕЗ Електро България" АД традиционно участва и в инициативи, свързани с популяризиране на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги" в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски". На 17 март особен интерес сред студентите от факултета предизвика лекцията на тема „Управление на взаимоотношенията с клиенти" с гост-лектор Тодор Матев, Директор „Продажби на дребно" в „ЧЕЗ Електро България" АД, експерт с над 15-годишен опит в икономиката, управлението и обслужването на клиенти в енергетиката и ютилити бизнеса. Участието на представители на ЧЕЗ в обучението на студенти е в изпълнение и на подписаното в началото на тази година споразумение за партньорство между компаниите на ЧЕЗ в България и Стопанския факултет.

Подробна информация за развиваната от ЧЕЗ в България дългосрочна политика в подкрепа на професионалното образование в страната е налична на корпоративния сайт cez.bg, както и на специализирания сайт „Енергия за бъдещето", който ЧЕЗ създаде през 2020 г. за да насърчи и мотивира младите хора да изберат професионално развитие и кариера в дружествата на ЧЕЗ в България.