Сериозен скок на цените на основните храни
Секция: ИКОНОМИКА
16 Април 2021 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сериозен скок на цените на основните храни

/КРОСС/ Сериозно повишаване на цените на основните храни отчита националната статистика. Най-голямо е поскъпването при хляба и олиото, а разходите на домакинствата за най-необходимите стоки са нараснали с 2% за една година.

"Близо месец и повече олиото е вдигнато. Хлябът е вдигнат повече от два месеца. За бензина да не говорим как поскъпва", споделят потребители пред Нова телевизия.

Икономистите потвърждават - ръст в цените на хранителни продукти има, а това натежава най-вече на хората с ниски доходи.

"Ако разгледаме малката потребителска кошниците - цените на хляба, на зърнените култури, там има осезаем скок и този скок е за поредна година. Вие знаете, че хлябът е малоценна стока и колкото и да нараства неговата стойност, търсенето е еднно и също. Хората тъсят хляб", казва Любослав Костов, икономически експерт на КНСБ.

Той добави, че стоките, които нарастват в малката потребителска кошница, намаляват най-вече покупателната способност именно на хората с ниски доходи.

През последната година по-съществено поскъпване от 4,6 процента има в образованието. А при финансовите услуги, където влизат и банковите такси, има повишаване на тарифите с над 25% за година.