Корнелия Нинова: Оставката на Борисов е пропукване на модела, но трябва много работа
Секция: ПОЛИТИКА
16 Април 2021 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Оставката на Борисов е пропукване на модела, но трябва много работа

/КРОСС/ Как да продължим с промяната е въпросът, има виждания през промяна в Конституцията, но нека първо да изпълним сегашната - за социална, демократична и правова държава
„Оставката на правителството на Борисов днес не е просто формален юридически акт, за който загубихме достатъчно време да поспорим как се приема. Това е един логичен завършек на вредна политика в последните 11 години, не само на това правителство, а и на предишните издания на правителството Борисов." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна като добави: „Това е една последователна политика, която разгради държавността, уби отношенията между институциите, която ни докара до последните места по доходи, на първите по корупция, на последно по ваксинация и на първо по смъртност."

По думите й народът е пожелал тази оставка и тази промяна. „Но отново отправяме едно предупреждение - тази оставка е само пропукване на модела. Предстои много работа, за да бъде напълно отстранен този модел от управлението на страната."
В деня на Конституцията - 16 април, Нинова заяви, че трябва да отдадем уважение към създателите й, макар и тя да не е съвършена, макар и да е променяна в годините.
„Макар и да ни предстоят сигурно още промени, тази Конституция заложи основите на демократична, правова и социална България. Днес, повече от всякога, от нас се очаква промяната. Ако говорим за правителството на Борисов, ние в последните 4 години не само искахме тази промяна, но я и формализирахме в 5 вота на недоверие", отбеляза Нинова и припомни, че аргументите на левицата тогава бяха отхвърлени, но времето е показало, че са били прави, и всичките им аргументи днес се виждат ясно
„Но по-големият въпрос е как да продължим с промяната. Някои от новите колеги я виждат през промяна в Конституцията. Да, сигурно ще водим този дебат занапред, но преди да я променим, трябва да изпълним сегашната. Защото в нея пише, че България е демократична, правова и социална държава, и парламентарна република. Но нека да бъдем откровени - България не е демократична държава, защото един човек я превърна в еднолична", категорична бе Корнелия Нинова и допълни: „България не е правова, защото не върховенството на закона, а задкулисието определя кой да влезе в затвора и кой не. България не е социална, защото над 1,5 милиона българи живеят под прага на бедността."
„Предизвикателствата пред нас са големи, сигурно ще преминем и през  промяна на основния закон, но днес в Деня на Конституцията се обръщаме към вас - нека преди да я променим, да направим първите стъпки да я приведем в действие", призова Нинова.
На финала тя поздрави всички юристи, с уважение към конституционалистите, и най-вече към създателите на сегашната Конституция.