Две министерства искат пускането на руските граждани с имоти у нас
Секция: Туризъм
17 Април 2021 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Две министерства искат пускането на руските граждани с имоти у нас

/КРОСС/ Министерствата на туризма и на външните работи поискаха от здравните власти да бъдат допускани в България руските граждани с имоти, съобщава TravelNews. Има жалби от 398 руснаци, които не могат да използват тяхното недвижимо имущество в страната вече втора година. Те имат забрана да влизат у нас, която е въведена със заповед на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов. Заради това от външно министерство и консулствата в Русия не издават визи. Над 82 000 руснаци притежават над 500 000 имоти в България, показват данните на МВнР.

Двете министерства са изпратили писма и становища до Министерството на здравеопазването с аргументи за промяна на заповедта. След направените консултации с компетентните дирекции в Министерството на външните работи и с Министерство на правосъдието бе установено, че ограничителните мерки във връзка с извънредната епидемична обстановка, свързана с пандемията КОВИД-19, наложени с актуална заповед на Министъра на здравеопазването, не противоречат на конституцията на Република България и на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Същевременно, следва да се има предвид, че в МВнР - Дирекция „Консулски отношения", постъпва информация, че редица държави от ЕС и Шенгенското пространство допускат граждани на трети страни, собственици на недвижими имоти, да посещават страните им, обясняват от външно министерство.

В тази връзка Министерството на външните работи и Министерството на туризма принципно подкрепят промени в актуалната заповед на Министъра на здравеопазването, отнасящи се до следното:

-чужди граждани, собственици на недвижими имоти в Република България, да могат да посещават страната, при спазване на съответните противоепидемични изисквания.

-граждани на Руската федерация да могат да посещават страната, при спазване на съответните противоепидемични изисквания.

Според нас подобно действие би се приело добре от страна на посочените категории чужденци, както и от туристическия бранш, предвид трудностите и загубите, които последните търпят поради кризата с КОВИД-19.