Русия: Чехия е наясно от последиците от „фокуси“ като гоненето на дипломати
Секция: Русия
18 Април 2021 13:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия: Чехия е наясно от последиците от „фокуси“ като гоненето на дипломати

/КРОСС/ Москва реагира на новината за експулсирането на 18 руски дипломати от Чехия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „Прага е наясно какво ще последва след подобни „фокуси".

Руската реакция дойде след изявления на чешкия премиер Андрей Бабиш и първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на страната Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността министър на външните работи, които обявиха в събота решението на Прага да експулсира 18 служители на руското посолство. Те били идентифицирани като служители на разузнаването. Според премиера Бабиш може да имат отношение към взрив в чешки склад за боеприпаси преди седем години.

Няма никакви основания за изгонването на дипломатите от Чехия, заяви за агенция „Интерфакс" заместник-председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Дмитрий Новиков.

Ако руската страна реши да отговори реципрочно, каквато е обичайната практика в такива случаи, това може да доведе до изгонването на всички чешки дипломати от Москва.

Дипломатическият скандал постави под въпрос участието на Русия в търга за строителството на нов енергоблок на атомната централа „Дуковани".

И доведе до отмяна на планираното в понеделник посещение в Москва на чешкия вицепремиер Ян Хамачек. Очакваше се той да преговаря за закупуването на руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V".

Междувременно чешката полиция съобщи, че издирва двама мъже с руски паспорти, които са заподозрени, освен за евентуално участие при взривовете във военния склад, и за отравянето с „Новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английският град Солсбъри през 2018 година.